Hoe kan ik kopij aanleveren?

Er zijn verschillende manieren om kopij aan te leveren: Je kunt alles op papier aanleveren, of alles op diskette, of bijvoorbeeld de tekst op schijf en de rest op papier. Hoe meer je zelf al op de computer voorbereidt, des te makkelijker is het voor de plakploeg. Maar: om een zekere minimale kwalieit en eenheid in het plakboek te bewaren, zijn er een aantal richtlijnen (bijvoorbeeld over het formaat van de plaatjes)

Bovendien is het belangrijk om zoveel mogelijk uitwisselbare bestandsformaten te gebruiken (dus geen Word- of Finale-bestanden, maar platte tekst en *gif plaatjes)

Tekst

Je kunt de tekst handgeschreven of getypt inleveren, maar het spaart ons veel tijd als je 'm op floppy aanlevert. Gebruik in dat geval een DOS-geformateerde floppy (kan ook op Mac) met platte tekst, (geen Word of WP) en lever daarbij een afdruk mee van de tekst met daarin (evt. met pen of potlood) de opmaak die je wenst. Vet en kursief kunnen gebruikt worden, onderstreepte tekst niet . (Dat lijkt teveel op iets dat je aan kunt klikken). Bedenk dat ook gekleurde tekst mogelijk is.

Hoe je de tekst ook aanlevert: Deel je tekst duidelijk in (korte) alinea's in, liefst met een kleine koptekst. Geef eventuele links aan met een pijl naar de marge, waar je dan opschrijft waar de link naar toe moet (adres, of titel van de bladzij)

Illustraties en muziekvoorbeelden

Ook hier weer: je kunt plaatjes en dergelijke (ook muziekvoorbeelden) op papier aanleveren, maar het spaart ons veel tijd als ze al op floppy staan. Voor foto's gebruik je het beste het JPEG formaat, voor tekst, muziekvoorbeelden en tekeningen (eigenlijk alles met scherpe kleurovergangen of weinig kleuren) GIF. Voor alle illustraties op floppy geldt:

* maximale breedte: 510 puntjes
* maximaal aantal kleuren in een GIF: 216 (veel grafiekprogramma's bieden een "WWW-optimaal" kleurenpalet als keuzemogelijkheid)
* geen transparante achtergrond in een GIF (als het niet hoeft)
* experimenteer bij JPEG een beetje met de kwaliteit: iets minder scherp betekent vaak een dramatisch kleinere bestandsgrootte

Hoe je de plaatjes ook aanlevert: kleine details en rastering of arcering komen slecht over. De situatie m.b.t. auteursrecht ligt niet zo eenvoudig als bij muziek (er is geen BUMA voor illustraties), dus probeer zoveel mogelijk tekeningen zelf te maken (evt. natekenen of overtrekken)

Muziek

Muzieknotatie

Er zijn veel verschillende muziektekstverwerkers, en het is voor ons niet doenlijk om ze allemaal in huis te heben (Encore en Finale lukt nog wel). Lever je muziekvoorbeelden het liefst in op papier (als het simpel is) of als GIF (hoe dat moet, lees je hier. Hou in het laatste geval weer rekening met de tips over plaatjes. Als je muziekvoorbeelden wilt die zich aanpassen aan het instrument van de bespeler, zal de plakploeg de voorbeelden toch zelf in de BoekPlakker moeten invoeren; in dat geval is een kladje op papier voldoende.

MIDI

Net als de meeste MIDI bestanden op het internet houden die in het Plakboek zich aan de General Midi instrumentatie, en gebruiken kanaal 10 voor de slagwerkpartijen. Verder kan er niet zoveel fout gaan.

Auteursrechten

De BUMA heeft een goede webplek met veel informatie over de regelingen op dit gebied, zowel wat berteft muziek op het Internet als muziek op CD-ROM. Het plakboek zal zeker contact op moeten nemen met de BUMA als we aureursrechtelijk beschermde muziek (audio, bladmuziek en MIDI) willen inplakken.

Bladopmaak

Tekst, plaatjes, muziek en eventuele andere inhoud staan in het plakboek (zoals in elk HTML-dokument) tamelijk los van elkaar. Je zou kunnen zeggen dat het plakboek tamelijk goedkope lijm gebruikt. In wezen staan er in de tekst alleen een paar aanwijzingen: "Hier dit plaatje", "Daar muziekvoorbeeld zus-en-zo".

De ontwerpfilosofie achter de taal HTML (en eigenlijk alle "markup languages") is dat de lezer de precieze weergave van het document bepaalt, en niet de schrijver. Dat maakt het mogelijk op dezelfde webplek te bekijken vanaf een computer, een Web-TV of zelfs het scherm van een zakcomputertje. Van het gezamenlijk opmaken van beeld en tekst (zoals je in een tekstverwerker of DTP-programma zou doen) is daarom nauwelijks sprake. Het kan overigens wel (met enig kunst- en vliegwerk), maar alleen voor diegenen die een goed inzicht hebben in de specifieke mogelijkheden van HTML, en dan nog zijn de resultaten vaak maar in een soort browser te genieten.

Ga er daarom bij je ontwerp niet teveel vanuit dat een bladzij er overal precies zo uitziet als je bedoeld hebt; concentreer je meer op de logische opbouw van je verhaal (kopjes en alinea's, verdeling over verschillende bladzijden) dan de opmaak (lettertypes en -grootte, en de positie van plaatjes in de tekst kun je maar beperkt beinvloeden).

Komplete bladzijden in HTML

Het is natuurlijk het eenvoudigst voor de plakploeg als je komplete bladzijden in HTML aanlevert. Je bladzijden moeten, om in het plakboek te passen, wel zoveel mogelijk houden aan een aantal regels (bijvoorbeeld m.b.t. huisstijl) Het is voor de plakploeg op dit moment nog makkelijker om vanuit platte tekst plus losse illustraties en MIDIbestanden te werken, dan om een eenmaal geschreven HTML-bladzijde achteraf aan de regels aan te passen!

 
 
Diversen
Wat is het Plakboek?
 

Laatst bijgewerkt: zo 24 januari 1999