de BoekPlakker

Een belangrijke bestaansvoorwaarde van het Plakboek is het gemak waarmee bijdragen van collega-muziekdocenten tot een samenhangend en overzichtelijk geheel samengevoegd kunnen worden.

Naarmate het Plakboek groter wordt, zal ook het onderhoud binnen de perken moeten blijven: veranderingen op één plaats van het Plakboek moeten niet betekenen dat op tientallen andere bladzijden verwijzingen moeten worden bijgewerkt. Ook wijzigingen in stijl, kleurgebruik en belettering moeten zoveel mogelijk plakboekbreed kunnen worden uitgevoerd.

Tenslotte moet het mogelijk zijn om verschillende versies en uittreksels (voor op het Web, CD of floppy, met of zonder JavaScript) te maken, alweer zonder met de hand in het Plakboek wijzigingen te hoeven aanbrengen.

Al deze taken worden voorlopig waargenomen door de BoekPlakker, een serie speciaal voor dit doel geschreven Perl scriptjes onder regie van het traditionele Unix gereedschap make.

De BoekPlakker gaat uit van platte tekst met een klein aantal macro's (een soort afkortingen) voor HTML constructies als tekstopmaak, tabellen, opsommingen etc.

Verwijzingen, plaatjes, muziek en dergelijke worden niet, zoals in pure HTML, met hun adressen (URLs) aangeduid, maar indirekt via symbolen, korte namen die niet afhangen van hun plaats in het Plakboek of op het Web. De huidige lijst met symbolen vind je hier.

Symbolen kunnen eigenschappen meekrijgen zoals "valt onder auteursrecht", zodat bepaalde muziek of afbeeldingen in sommige versies van het plakboek kunnen worden weggelaten of evt. door iets anders vervangen. (dit is nog niet volledig geïmplementeerd)

Tenslotte maakt een sjabloon- of macrogebaseerd gereedschap de "zelftransponerende" muziekvoorbeelden mogelijk (d.m.v. JavaScript)

Als voorbeeld vind je hier een voorbeeld van BoekPlakker tekst met macro's, en hier het resultaat.

Tegenover de voordelen van een dergelijk gereedschap staan de nadelen: de Boekplakker is in wezen z'n eigen programmeertaal, en hij werkt op dit moment nog alleen onder Linux. Al met al reden dat we op zoek zijn naar een alternatief: een gebruiksvriendelijke, onder Windows (en zo mogelijk Mac en Linux) werkende HTML-editor met sterke nadruk op konsistentie, snelle produktie (scheiding van inhoud en vormgeving) en projektbeheer (versiecontrôle).

 
 
Het Plakboek
BoekPlakker voorbeeld
 

Laatst bijgewerkt: do 08 oktober 1998