Ook in dit schooljaar is het voor leerlingen uit de Dieptestroom weer mogelijk examen te doen. Voor zo’n Dieptestroomexamen moet je voorspelen om te laten horen hoe ver je bent met je instrument, en een schriftelijke theorie-test doen om te laten zien dat je genoeg weet van de theorie (notennamen, toonladders, maat en ritme)

Waarom zou je eigenlijk zo’n examen doen, als het niet hoeft? Vooraf is het leuk en spannend om ergens naar toe te werken en dat echt helemaal af te werken, achteraf is het plezierig te weten dat al je gestudeer echt wat heeft opgeleverd.

Het voorspelen

Voorspelen kun je op een voorspeelavond van je eigen docent, voor een kleine commissie of op een van de 2 speciale en feestelijke examenavonden (data volgen nog) Belangrijk Hoe, wanneer en wat je voorspeelt spreek je af met je eigen docent.

De theorie

Zie hiervoor de aparte theoriebladzijden:

Wat we belangrijk vinden

Anders dan op sommige andere muziekscholen speel je geen toonladders en etudes op je examen. Het gaat er niet om dat je iets moeilijks speelt, maar dat je mooi en met hart en ziel kunt muziekmaken. Je krijgt komplimenten, kritiek en goede tips voor je verdere studie van een deskundige jury (docenten van het UCK, en soms nog iemand van buitenaf). Speel je echt heel erg goed, dan krijg je ook een cijfer (8 of hoger). Je bent dan automatisch geselekteerd voor het UCK-concours dat we volgend jaar willen gaan organiseren.

Wat de theorie betreft is het kunnen omgaan met het notenschrift belangrijker dan feitenkennis. Bijvoorbeeld: notennamen en -waarden, intervallen en akkoorden zijn belangrijker dan dat je weet wat allegro ma non troppo betekent.